Presentatietraining

Presenteren met flair en plezier

Wist je dat veel mensen het geven van een presentatie in de ‘enge dingen top 5’ zetten? Erger dan de tandarts, je schoonmoeder of het organiseren van een kinderfeestje met twaalf hyperactieve kleuters dus. Na onze training presenteren schrap je er in ieder geval eentje uit je top 5.

PRESENTEREN MET ZELFVERTROUWEN

Stel je voor: je geeft vol zelfvertrouwen een presentatie, niet gehinderd door interne gedachten en spanningen. Losjes, op je gemak en soepel reagerend op vragen, omdat er alle ruimte voor de inhoud is. Je hoeft je immers niet meer druk te maken over black-outs, waar je je handen laat en of je stem zal overslaan, want dat gebeurt allemaal niet. Dat wéét je. Je publiek hangt aan je lippen, is geïnteresseerd en gelooft je. Ze stellen actief vragen en gaan na afloop geïnspireerd weer weg. Net als jij.

Tijdens de training presentatietechnieken leer je dat presenteren niet spannend hoeft te zijn. Sterker nog, je bouwt zoveel zelfvertrouwen op, dat je met plezier je volgende presentatie geeft. Klinkt dat als een utopie? Doe twee dagen met ons mee en we bewijzen het tegendeel.

Deze training geven wij alléén in-company (groepen of 1-op-1). Vraag naar de mogelijkheden voor maatwerk via planning@oraki.nl of 035-6267484.

Download brochure

Deze training In-company/Maatwerk?

VOOR WIE

Voor jou als je meer ontspannen je presentaties wil geven. Zodat je met persoonlijke flair je verhaal doet en je publiek ontspannen naar je luistert.

Trainen volgens Oraki

Ons rotsvaste geloof is dat iedereen meer kan dan hij of zij zelf denkt. We helpen jou om veilig uit je comfortzone te stappen. Dat doen we praktisch, persoonlijk, resultaatgericht en met een hoog doe-gehalte. Je krijgt veel ruimte om jouw praktijksituaties in te brengen en je eigen keuzes te maken (eigenaarschap). Wij trainen volgens het leerprincipe 10-20-70. Onze programma’s zijn veelzijdig en inspirerend. Want leren mag best leuk zijn. Toch?

Meer over Trainen volgens Oraki

OPZET TRAINING

Presentatietraining

INHOUD TRAINING

 • De basis van presenteren: o.a. doel, doelgroep, vorm, do’s en don’ts.
 • Ontspannen met lastige vragen omgaan.
 • Rust en ruimte innemen in plaats van stress en ‘muurbloempje’.
 • Presenteren met zelfvertrouwen: een stevige, open houding, het effect van ademhaling, non-verbale communicatie (lichaamstaal en stemgebruik).
 • Interactie met de zaal en omgaan met lastig gedrag (o.a. vragen).
 • Een goed begin en een sterk einde.
 • Creatieve presentatievormen.
 • Dramatechnieken en theatersport.
 • Veel individueel oefenen met persoonlijke leerdoelen.

INTAKE

We inventariseren vooraf je motivatie, leerwensen en verwachtingen. Dat doen we schriftelijk. De trainer gebruikt deze input om focus in het programma aan te brengen. Als we naar aanleiding van de intake vragen hebben, dan nemen we contact met je op. Heb je zelf vooraf nog vragen? Bel of mail ons gerust.

TRAININGSDUUR

De training bestaat uit twee trainingsdagen met een tussenliggende praktijkperiode, waarin je gericht kunt oefenen en experimenteren in je eigen praktijksituatie. In de tweede sessie kijken we op die ervaring terug en pakken we door.

AANTAL DEELNEMERS

Min. / max. aantal deelnemers: 4 - 10

LOCATIE

De training wordt gegeven in de regio Amersfoort.
De exacte locatie wordt ± 1 maand vóór de startdatum bepaald en met de deelnemers gecommuniceerd.

AANPAK

Wij willen mensen graag leren presenteren met flair. Dat leer je niet uit een boek of via een webinar. Bij ons leer je het wel. Onder andere door een levendige, speelse en energieke training en door een persoonlijke benadering. Met oefeningen die op jouw situatie van toepassing zijn. Dat maakt de training presentatietechnieken intensief en het resultaat duurzaam.

Tijdens de presentatietraining gebruiken we afwisselende en actieve werkvormen, zoals theater, improvisatie, (non-)verbale communicatie en specifieke communicatietechnieken. Je zult je geen moment vervelen.

Binnen het programma bepaal je zelf waar je focus ligt. Bij elke oefening of ervaring kies je je insteek die bij jouw leerdoel past. De trainer denkt daarin uiteraard met je mee.
Je gaat binnen de groep uitgebreid experimenteren met wat je leert. Je geeft daarbij meerdere korte presentaties voor de groep, waarbij we je uitdagen om de grenzen van je comfortzone op te zoeken.

Als groep kijken jullie goed naar elkaar. Na de presentatie geef je de presentator op constructieve wijze tips en tops mee. Dat doe je in de vorm van een minipresentatie, zodat je ook daarin positieve ervaringen opdoet. Daarnaast krijg iedereen uiteraard ook feedback van de trainer.

In de praktijk- en oefenperiode tussen de beide trainingsdagen geef je een presentatie op je werk (in een veilige leeromgeving). Je kiest zelf het onderwerp en het leerdoel waarmee je wil oefenen. Je brengt je ervaringen tijdens de tweede trainingsdag in.

Tijdens dag 2 geeft iedereen een presentatie voor de groep. Die nemen we op en we kijken de opname gezamenlijk terug. Uiteraard weer met feedback van de trainer en je collega-deelnemers. Daarna vieren we samen de successen die we ervaren en gezien hebben!

De presentatietraining is praktisch van opzet. In een veilige leeromgeving ga je zoveel mogelijk oefenen en experimenteren, met het doel om zoveel mogelijk positieve ervaringen op te doen. In een ontspannen sfeer dagen we je uit om je grenzen iets op te rekken. Met veel ruimte voor lol natuurlijk, want dat maakt het leren leuk. De trainer geeft het goede voorbeeld en zorgt voor een dynamische, speelse, persoonlijke en intensieve presentatietraining, die je veel energie zal geven.

RESULTAATGERICHT MAATWERK

Niet het programma, maar het resultaat is leidend. De inhoud van de training is gebaseerd op de intakes én op wat er tijdens de training gebeurt en ontstaat. We kunnen dus iets afwijken van het weergegeven programma. Wij noemen dat resultaatgericht maatwerk.

EXTRA OPTIES
BIJ DEZE
TRAINING

COACHINGSPAKKET

Gun jezelf een extra en flinke steun in de rug in je persoonlijke ontwikkeling met je persoonlijke coach.
Met je eigen coach blijf je na de training scherp op je leerdoelen, zodat je leerrendement optimaal is.

Vink deze optie aan bij je inschrijving:
voor punten op de 'i' en meer blijvend resultaat.

  3 x 1½ uur
 persoonlijk met je coach / trainer
  €590 (excl. btw)

Lees meer over ons coachingspakket

Drie persoonlijke coachingssessies van 1½ uur met de trainer/coach die de training geeft.
Jij bepaalt hoe en wanneer je de sessies volgt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
– Een sessie vóór de training. Daarin onderzoek je met je coach hoe je je gericht kunt voorbereiden en wat je belangrijkste focus zal zijn tijdens de training.
– Coaching ná de training. Daarin verdiep en verscherp je één-op-één met je coach je leerproces en zet je de puntjes op de ‘i’.
Contact met je coach via e-mail of telefoon; tussen de sessies, maar ook na je laatste sessie.
We coachen in onze coachruimte in Baarn of in de mooie natuur in de omgeving (tenzij je met je coach een andere geschikte plek kunt afspreken. bijv. vanwege reistijd van beiden).

Wil je weten of coaching voor jou meerwaarde heeft? Of heb je andere vragen?
Bel dan naar 035 – 626 74 84 en vraag naar Peter Oosting of één van de trainers. Of stuur een bericht.

Als je eerst meer informatie over coaching wilt,klik dan op één van deze linkjes:

Coaching: onze visie, onze stijl, onze werkwijze.
Coaching op competenties.
Loopbaancoaching.
Stresscoaching.

OEFENLAB

Geef een extra en stevige impuls aan je ontwikkeling en kies voor het Oefenlaboratorium.
Praktisch oefenen met een trainingsacteur: beetje spannend, best leuk, enorm leerzaam, supereffectief!

Vink deze optie aan bij je inschrijving:
voor meer succeservaringen en zelfvertrouwen.

1 dagdeel
3-6 deelnemers
€330 (excl. btw)

Lees meer over ons Oefenlab

Het Oefenlab is een veilige leeromgeving waarin je letterlijk kunt experimenteren met communicatie en of je gedrag. Bij het oefenen en uitproberen heb je niet met een klant of collega te maken, maar communiceer je met een professionele trainingsacteur. De acteur stelt zich op als levend leermiddel en geeft -volgens jouw instructies- precies de reactie die jij nodig hebt om gericht te oefenen en te experimenteren. Dus de acteur is er niet om je het leven zuur te maken, maar juist om je te helpen een (of meer) succeservaring(en) te hebben. Voor een lagere drempel en meer zelfvertrouwen in de praktijk.

In het Oefenlab krijg je dus de kans om precies dàt uit te proberen wat jij wil verbeteren. Het kan gaan over verbale of non-verbale communicatie, een zakelijke insteek of juist iets met emoties. Of typisch (klanten)gedrag waar jij allergisch voor bent of niet weet hoe je daar goed op kunt reageren. Of je wil eens uitproberen welk effect bepaalde (non)verbale communicatie heeft.
Kortom, jij bepaalt wat en hoe jij gaat oefenen.

RESULTAAT VAN DE TRAINING Presentatietraining

NA DE TRAINING…

 • Weet je -en voel je- dat presenteren niet zo eng is als je dacht.
 • Kun je je presentatie helder opbouwen.
 • Kun je losjes en met flair (die past bij jou) een verhaal vertellen.
 • Ben je effectief in interactie met je publiek, ook als het lastig wordt.
 • Kan je publiek meer ontspannen naar jou luisteren, waardoor je boodschap beter binnenkomt en blijft hangen.
 • Straal je uit dat je er lol in hebt.

… EN HEB JE DE VOLGENDE COMPETENTIES ONTWIKKELD

 • Presenteren
 • Communiceren
 • Persoonlijke uitstraling
 • Zelfvertrouwen

PRAKTISCH
PERSOONLIJK
RESULTAATGERICHT
TRAINEN

Data, prijs en inschrijven voor de OPEN training Presentatietraining
Deze training geven wij alléén in-company (groepen of 1-op-1). Vraag naar de mogelijkheden voor maatwerk via planning@oraki.nl of 035-6267484.
 • Ik word steeds helemaal enthousiast over de wijze waarop jullie mensen in beweging zetten.

  Wies Kloosterhuis

 • Laagdrempelig, doortastend, eerlijk, puur.

  Ingrid Christ

 • Het enthousiasme maar ook de professionaliteit, humor, persoonlijke touch en flexibiliteit waarmee jullie trainen en de trainingen organiseren is heel speciaal en super prettig om als opleidingscoördinator mee samen te werken. jullie geven energie!

  Suzanne van Lijf

 • Oraki: fris, professioneel en prettige mensen (ook niet onbelangrijk).

  Grytsje Klazema

 • Wat me bij Oraki het meest frappeert is de heldere toonzetting waarmee ze de cursist direct raken.

  prof. dr. ir. Kasper Boon | HEMA academie

 • Als ik denk aan wat jullie gedaan hebben: Teamcoaching, procesbegeleiding, invoer nieuwe HR-cyclus, presentatietraining, persoonlijke ontwikkeling. Als ik denk aan hoe jullie dat gedaan hebben: basic en pragmatisch, informeel, creatief, maatwerk.

  Miranda de Wolff

 • Een teamdag waarin helder werd waar het in de samenwerking aan schortte. Vooral de creatieve werkvormen spraken erg aan. We zijn met goede voornemens terug gegaan en gaan het geleerde in praktijk zien te brengen.

  Conny Hesse

 • De trainers en coaches van Oraki schakelen makkelijk tussen abstractie en praktijk, denken mee en leveren maatwerk. Spreken de taal van onze medewerkers én managers en begrijpen waar het in onze organisatie om gaat.

  Mariëlle Sluiter | Gemeente Zeist

 • Oraki is er in geslaagd om op een ontspannende manier een voor veel mensen spannend onderwerp bespreekbaar te maken. Zij maken het veld rijp om het zaadje te kunnen planten. Het laten groeien tot een mooie plant is de taak van onszelf.

  Michelle Mengerink

 • Oraki zoekt naar een aanpak die past bij het vraagstuk en de medewerkers in de organisatie. Ze werken vanuit betrokkenheid en de kracht van medewerkers, zonder de organisatievraag uit het oog te verliezen.

  Els Welsink | Gemeente Smallingerland

 • Oraki orakelt niet, is niet zweverig, maar gaat naast de opdrachtgever staan. En als dat nodig is met de voeten in de "modder".
  Oraki laat betrokkenheid zien, speelt in training in op wat er leeft in de organisatie.

  Anoniem

 • Meedenkend, sensitief, origineel, deskundig, klantvriendelijk, praktijk- en resultaatgericht. Oraki verkoopt geen gebakken lucht, snelle praatjes, maar gaat echt op de inhoud zitten. De trainers zijn betrokken bij een succesvolle toepassing in de praktijk.

  Siefko Oosterhuis | EMCO-groep

 • Kwaliteit/betrokken/persoonlijk, maatwerk voor medewerkers en manager.

  Rob van der Mark

 • Betrokken, gedreven, persoonlijk, echt, in verbinding.

  Marja Kamermans | Gemeente Schouwen-Duiveland

 • Oraki had oprechte aandacht, met veel tijd voor de uitvraag. De deskundigheid en flexibiliteit sloot goed aan bij de vraagstukken van teams. Samenwerken met de trainer van Oraki leidde tot win-win situaties. Hij gaf ruimte zonder de regie te verliezen.

  Marianne Juk

 • De trainers van Oraki sluiten aan bij de realiteit en dragen met enthousiasme kennis uit.

  Barry Oeljee

 • De kracht van de trainer is zijn open respectvolle houding in combinatie met zijn vakkennis, ervaring, geduld en gedrevenheid. Daardoor voelen mensen zich veilig om zichzelf te zijn en zetten ze net een stapje extra.

  Marijke Pruijs

 • De trainer staat open voor dat wat zich aandient en sluit aan bij de verschillende deelnemers. Kracht in deelnemers naar boven halen. Inspiratie voor ontwikkeling en groei.

  Monique Damen

 • Oraki: praktisch en resultaatgericht.

  Jeannette Jonkman | Gemeente Kampen

 • Waarom Oraki?
  Prettig in de samenwerking, goede trainingen en trainers die het vak met hun hart doen. Cursisten voelen zich meteen op hun gemak bij de training. Er is vertrouwen en dit komt de training zeker ten goede!

  Marjo Tot

 • Sterk in ruimte geven aan medewerkers binnen vastgestelde kaders, scherp in bevragen en benoemen van concrete doelen.

  Adrian Lammers

 • Oraki spreekt mij aan omdat ze in hun trainingen creatieve werkvormen gebruiken, waarin elke cursist tot zijn recht komt. Aan het eind staan er concrete afspraken op papier om het geleerde in de praktijk toe te passen.

  Lea Luijten

 • Authentiek bedrijf dat werkelijk bijdraagt aan verandering. Empathisch en ontwapenend eerlijk. Laten je in je waarde.
  Ze geven inspirerende, onderscheidende, creatieve workshops. En niet onbelangrijk; praktisch en toepasbaar.

  Cees van Wijnen

 • Samen met Oraki hebben we de trainingen ‘Resultaatgericht samenwerken’ vormgegeven en uitgevoerd. Een zeer plezierige samenwerking. Oraki is pragmatisch, helder en zonder ‘opsmuk’. Zaken worden benoemd zoals ze zijn, met respect voor iedereen.

  Anoeska Mosch

 • Met zulke enthousiaste cursusleiders word je zelf ook enthousiast.

  Margaret Bakkum-Vos

 • Iedereen was positief over jullie training, ook de mensen bij wie het wat ’schuurde’. Jullie benadering was altijd respectvol. De samenwerking tussen jullie als trainers en ons als managers was mooi. Ik ben onder de indruk van wat we bereikt hebben.

  Sander de Bruin

 • Oraki helpt mensen om te ontwikkelen op een manier die past. Met oprechte aandacht voor mensen. Door te vertrekken vanuit oprechte aandacht, en van daaruit bezig te zijn met de dingen die er echt toe doen, komt ontwikkeling op gang.

  Dennis Vork

 • Oraki creëert een fijne, informele en laagdrempelige sfeer. Geen ellenlange theorie, maar inspirerende, praktische, toepasbare praktijkoefeningen.
  De trainer is duidelijk, direct en houdt je een spiegel voor, met als doel zelf na te denken en inzicht te krijgen in de situatie.

  Tanja Leguijt

 • Wij hebben –net als Oraki- ‘eigenaarschap’ en ‘verantwoordelijkheid’ hoog in het vaandel. Oraki heeft ons uitstekend geholpen om doelgericht met elkaar in gesprek te gaan zodat elke medewerker eigenaar is van persoonlijke ontwikkeling en te behalen resultaten.

  Wouter Slob

 • Oraki heeft ons traject op een zeer betrokken, authentieke en enthousiaste manier begeleid. Dat heeft geleid tot een resultaatgerichtere organisatie.

  Risa Homan

 • Oraki en haar medewerkers: een met zorg en aandacht, gerichte persoonlijke aanpak naar de wens van de klant. Daarbij gaan jullie gelukkig lef en verandering niet uit de weg terwijl zeker een positieve en veilige (leer)omgeving gecreëerd wordt.

  Kirsten Rondeel | Gemeente Oost Gelre

 • Hun kracht is dat de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling bij de medewerker zelf blijft liggen. Oraki biedt een helpende hand voor wie hem aan wil pakken. Een aanrader voor iedereen die gelooft dat ontwikkeling vraagt om een eerlijke en open blik op jezelf!

  Bart van Loenen

 • Een mooie spiegel: ik zie dat ik veel meer invloed heb dan ik dacht. Veel impact: we kunnen nu al beter onze ontwikkeling zelf vorm geven. Dat geeft houvast om met alle veranderingen bij onze gemeente om te gaan.

  Maamke Schouten

 • Leuke mensen ontmoet, Rebekka was ook fijn behulpzaam, niets forcerend , doorvragen, uitvragen, fijn om cursus van te krijgen.

  Karin Klaver

 • Met de hulp van Oraki is het gelukt de gesprekscyclus echt in te vullen en daar profiteren wij "dagelijks" van. Sterk in de aanpak is dat er ingespeeld is op onze praktijk, onze werkelijkheid, ons verhaal en dat voelt goed.

  Gerold den Haan

 • Oraki ondersteunde onze afdeling bij een Cultuurdag: natuurlijk, met een doel voor ogen en een prima resultaat! De “gedoetjes” werden door goede acties opgelost.

  Wil Reijnders

 • Met Oraki bereik je op mensgerichte wijze resultaten.

  Henriëtte de Jong

 • Niet alleen een mooi verhaal maar echt meedenkend, praktisch en aanpassend aan de wens van de klant i.p.v. andersom.

  Jessica Siegers | Gemeente Slochteren

 • Oraki raakt mensen !

  Egbert van Woerkens | gemeente Wijk bij Duurstede

 • Wij kiezen voor Oraki omdat gevoel en inhoud kloppen !

  Herman Bruins

 • Actief luisterend oor; scherpe analyses; zelf de keus vwb trainer en in staat om zowel een groep als een individu op respectvolle wijze een spiegel voor te houden.

  Karin Bosga

 • Oraki = flexibel en toegankelijk.

  Margot Fisser

 • Iedereen weet dat je bij Oraki niet wegkomt met vage voornemens of halfbakken afspraken. Ik zelf kreeg ook feedback, en wel zodanig dat het direct bruikbaar is.

  Jan van Ginkel

 • Betrokken, in verbinding en doortastend. Zo ervaar ik Oraki. En onze medewerkers voelen zich vanzelf veilig om te leren. De trainingen van Oraki zetten je in beweging!

  Angelina Carol

In-company maatwerk

Presenteren met plezier is in diverse functies en rollen een belangrijk onderdeel van het werk. Hieronder een selectie van de in-company maatwerktrainingen die we gegeven hebben:

 • Training Presenteren voor grote groepen. Voor: 3 gemengde groepen, belastingdienst.
 • Workshop Levendig presenteren van theorie. Voor: groep interne ‘niet-trainers’, gemeente.
 • Tweedaagse training ‘Presenteren kun je leren’. Voor: 3 gemengde groepen, diverse ICT-bedrijven.
 • Tweedaagse training Overtuigend presenteren en betogen. Voor: juristen, rechtsbijstandsverlener.
 • Training Presenteren. Voor: artsen en studenten (totaal 5 groepen), academisch ziekenhuis.
 • Workshop Informeel presenteren. Voor: 2 gemengde groepen, politie.
 • Training Interactief presenteren. Voor: 2 groepen beleidsmedewerkers, gemeente.
 • Training Effectief presenteren. Voor: 2 gemengde groepen, bibliotheek.
 • Opleidingsmodule Brain based presenteren. Voor: trainers en docenten van een universitair ziekenhuis.

Hebben meer medewerkers in jouw organisatie (ongeveer) dezelfde trainingsvraag? Wij komen deze training graag bij jullie ‘in-company’ geven.

Vraag vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor een in-company maatwerktraining (ook online).