Training Assertiviteit kun je leren

Liever assertief dan te lief

Assertiviteit is op een duidelijke manier voor jezelf opkomen zonder de ander te kwetsen. Met respect voor de ander én voor jezelf. Het klinkt logisch, maar veel mensen vinden het nog lastig. Omdat ze niet goed weten wat assertieve communicatie is of omdat ze allerlei belemmerende gedachten hebben.

LIEVER ASSERTIEF DAN TE LIEF

Veel ‘niet-assertievelingen’ cijferen zichzelf weg. De oorzaken? Emoties als onzekerheid, belemmerende gedachten (zoals denken dat er ruzie ontstaat) of niet weten hoe je kunt zeggen wat je vindt. Door jezelf weg te cijferen creëer je een gemiste kans. Eigenlijk ontneem je anderen jouw bijdrage en jouw kijk op het geheel, die net zo waardevol is als die van hen. Bovendien haal je niet het maximale uit jezelf. En dat is jammer. Toch?

Dus het is tijd voor een stevige, volwassen houding! Het doel van de training Assertiviteit is dat jij je gelijkwaardig aan anderen gaat voelen, ook bij mensen die je wellicht op een voetstuk hebt geplaatst en bij wie je je ‘klein’ voelt. In deze intensieve training gaan we aan de slag met maar één missie: ervoor zorgen dat jij na afloop een stuk assertiever en effectiever bent. Dat lijkt nu misschien een onmogelijk opgave, zeker als je al zo lang een volgzaam type bent. Maar we beloven je dat het kan. Als jij het wil!

Het resultaat van onze assertiviteitstraining? Je staat letterlijk een stuk steviger en opgeruimder in het leven. Zodat je kunt zeggen wat je wil en hoe je het wil. Eerlijk en respectvol. Naar de ander én naar jezelf. En daar heb je de rest van je leven plezier van.

Deze training is volgeboekt. Wil je weten wanneer de volgende training is? Mail dan naar planning@oraki.nl of bel naar 035-6267484

Download brochure

Deze training In-company/Maatwerk?

Deze training ONLINE?

Neem contact op voor de mogelijkheden

VOOR WIE

Voor jou als je meer uit jezelf wil halen en voor jezelf wil opkomen zonder anderen te kwetsen. Als je je grenzen wil benoemen en bewaken en ‘aapjes’ wil laten waar ze horen. En als je bereid bent om je persoonlijke belemmeringen onder ogen te zien en je persoonlijke kracht durft te ontdekken.

Trainen volgens Oraki

Ons rotsvaste geloof is dat iedereen meer kan dan hij of zij zelf denkt. We helpen jou om veilig uit je comfortzone te stappen. Dat doen we praktisch, persoonlijk, resultaatgericht en met een hoog doe-gehalte. Je krijgt veel ruimte om jouw praktijksituaties in te brengen en je eigen keuzes te maken (eigenaarschap). Wij trainen volgens het leerprincipe 10-20-70. Onze programma’s zijn veelzijdig en inspirerend. Want leren mag best leuk zijn. Toch?

Meer over Trainen volgens Oraki

OPZET TRAINING

Training Assertiviteit kun je leren

INHOUD TRAINING

 • Matrix van assertiviteit: assertief, sub-assertief, agressief, indirect. [lees onze blog over respect voor jezelf en de ander]
 • Wat belemmert en wat helpt jouw assertiviteit: normen, waarden, drijfveren, aannames en overtuigingen.[lees onze blog over gedachten over assertiviteit]
 • Je grens aangeven: hoe doe je dat? [lees onze blog over ja of nee zeggen]
 • Cirkel van invloed en eigenaarschap.
 • Jouw kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen.
 • Assertief communiceren en andere beïnvloedingsstijlen.
 • De kracht van non-verbale communicatie.
 • Emotiemanagement.
 • Van belemmerend naar helpend gedrag.

INTAKE

We inventariseren vooraf je motivatie, leerwensen en verwachtingen. De trainer gebruikt deze input om focus in het programma aan te brengen. Die inventarisatie doen we schriftelijk. Vervolgens neemt de trainer telefonisch contact met je op om je doelen en verwachtingen verder te bespreken, zodat hij/zij jou beter kan helpen het beste uit jezelf te halen. Heb je zelf vooraf nog vragen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom om contact met ons op te nemen. Bel of mail ons gerust.

TRAININGSDUUR

De training duurt 2 dagen met een tussenliggende praktijk- en oefenperiode.

AANTAL DEELNEMERS

Min. / max. aantal deelnemers: 4 - 10

LOCATIE

De training wordt gegeven in de regio Amersfoort.
De exacte locatie wordt ± 1 maand vóór de startdatum bepaald en met de deelnemers gecommuniceerd.

AANPAK

We werken toe naar een effectieve combinatie van bewustwording, houding en vaardigheden. Je belemmeringen komen in beeld en je kracht wordt gemobiliseerd.
Deze assertiviteitstraining is een intensieve, persoonlijke training met een hoog doe-gehalte, waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.
We experimenteren veel in het gedragslaboratorium: je krijgt hier volop de gelegenheid om in een veilige setting nieuwe vaardigheden uit te proberen.

RESULTAATGERICHT MAATWERK

Niet het programma, maar het resultaat is leidend. De inhoud van de training is gebaseerd op de intakes én op wat er tijdens de training gebeurt en ontstaat. We kunnen dus iets afwijken van het weergegeven programma. Wij noemen dat resultaatgericht maatwerk.

EXTRA OPTIES
BIJ DEZE
TRAINING

COACHINGSPAKKET

Gun jezelf een extra en flinke steun in de rug in je persoonlijke ontwikkeling met je persoonlijke coach.
Met je eigen coach blijf je na de training scherp op je leerdoelen, zodat je leerrendement optimaal is.

Vink deze optie aan bij je inschrijving:
voor punten op de 'i' en meer blijvend resultaat.

  3 x 1½ uur
 persoonlijk met je coach / trainer
  €590 (excl. btw)

Lees meer over ons coachingspakket

Drie persoonlijke coachingssessies van 1½ uur met de trainer/coach die de training geeft.
Jij bepaalt hoe en wanneer je de sessies volgt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
– Een sessie vóór de training. Daarin onderzoek je met je coach hoe je je gericht kunt voorbereiden en wat je belangrijkste focus zal zijn tijdens de training.
– Coaching ná de training. Daarin verdiep en verscherp je één-op-één met je coach je leerproces en zet je de puntjes op de ‘i’.
Contact met je coach via e-mail of telefoon; tussen de sessies, maar ook na je laatste sessie.
We coachen in onze coachruimte in Baarn of in de mooie natuur in de omgeving (tenzij je met je coach een andere geschikte plek kunt afspreken. bijv. vanwege reistijd van beiden).

Wil je weten of coaching voor jou meerwaarde heeft? Of heb je andere vragen?
Bel dan naar 035 – 626 74 84 en vraag naar Peter Oosting of één van de trainers. Of stuur een bericht.

Als je eerst meer informatie over coaching wilt,klik dan op één van deze linkjes:

Coaching: onze visie, onze stijl, onze werkwijze.
Coaching op competenties.
Loopbaancoaching.
Stresscoaching.

OEFENLAB

Geef een extra en stevige impuls aan je ontwikkeling en kies voor het Oefenlaboratorium.
Praktisch oefenen met een trainingsacteur: beetje spannend, best leuk, enorm leerzaam, supereffectief!

Vink deze optie aan bij je inschrijving:
voor meer succeservaringen en zelfvertrouwen.

1 dagdeel
3-6 deelnemers
€330 (excl. btw)

Lees meer over ons Oefenlab

Het Oefenlab is een veilige leeromgeving waarin je letterlijk kunt experimenteren met communicatie en of je gedrag. Bij het oefenen en uitproberen heb je niet met een klant of collega te maken, maar communiceer je met een professionele trainingsacteur. De acteur stelt zich op als levend leermiddel en geeft -volgens jouw instructies- precies de reactie die jij nodig hebt om gericht te oefenen en te experimenteren. Dus de acteur is er niet om je het leven zuur te maken, maar juist om je te helpen een (of meer) succeservaring(en) te hebben. Voor een lagere drempel en meer zelfvertrouwen in de praktijk.

In het Oefenlab krijg je dus de kans om precies dàt uit te proberen wat jij wil verbeteren. Het kan gaan over verbale of non-verbale communicatie, een zakelijke insteek of juist iets met emoties. Of typisch (klanten)gedrag waar jij allergisch voor bent of niet weet hoe je daar goed op kunt reageren. Of je wil eens uitproberen welk effect bepaalde (non)verbale communicatie heeft.
Kortom, jij bepaalt wat en hoe jij gaat oefenen.

RESULTAAT VAN DE TRAINING Training Assertiviteit kun je leren

NA DE TRAINING…

 • Profileer je jezelf beter en word je serieuzer genomen.
 • Kom je voor je eigen belangen en meningen op, zelfs als je wat tegengas krijgt.
 • Oefen je krachtig en met zelfvertrouwen invloed op situaties uit.
 • Zeg je trots en overtuigd ‘JA’ tegen jezelf.
 • Oogst je respect in plaats van ‘medelijden’.
 • Sta je krachtiger in je eigen cirkel van invloed.
 • Communiceer je helder en stevig over jouw belangen.
 • Heb je –naast respect voor de ander- respect voor jezelf: je eigenwaarde groeit.

… EN HEB JE DE VOLGENDE COMPETENTIES ONTWIKKELD

 • Zelfvertrouwen
 • Communiceren met impact
 • Overtuigingskracht
 • (en uiteraard) Assertiviteit

PRAKTISCH
PERSOONLIJK
RESULTAATGERICHT
TRAINEN

Data, prijs en inschrijven voor de OPEN training Training Assertiviteit kun je leren
Deze training is volgeboekt. Wil je weten wanneer de volgende training is? Mail dan naar planning@oraki.nl of bel naar 035-6267484
 • Oraki: praktisch en resultaatgericht.

  Jeannette Jonkman | Gemeente Kampen

 • Wij kiezen voor Oraki omdat gevoel en inhoud kloppen !

  Herman Bruins

 • Oraki ondersteunde onze afdeling bij een Cultuurdag: natuurlijk, met een doel voor ogen en een prima resultaat! De “gedoetjes” werden door goede acties opgelost.

  Wil Reijnders

 • Oraki: fris, professioneel en prettige mensen (ook niet onbelangrijk).

  Grytsje Klazema

 • Iedereen weet dat je bij Oraki niet wegkomt met vage voornemens of halfbakken afspraken. Ik zelf kreeg ook feedback, en wel zodanig dat het direct bruikbaar is.

  Jan van Ginkel

 • De kracht van de trainer is zijn open respectvolle houding in combinatie met zijn vakkennis, ervaring, geduld en gedrevenheid. Daardoor voelen mensen zich veilig om zichzelf te zijn en zetten ze net een stapje extra.

  Marijke Pruijs

 • De trainers van Oraki sluiten aan bij de realiteit en dragen met enthousiasme kennis uit.

  Barry Oeljee

 • Met de hulp van Oraki is het gelukt de gesprekscyclus echt in te vullen en daar profiteren wij "dagelijks" van. Sterk in de aanpak is dat er ingespeeld is op onze praktijk, onze werkelijkheid, ons verhaal en dat voelt goed.

  Gerold den Haan

 • Een mooie spiegel: ik zie dat ik veel meer invloed heb dan ik dacht. Veel impact: we kunnen nu al beter onze ontwikkeling zelf vorm geven. Dat geeft houvast om met alle veranderingen bij onze gemeente om te gaan.

  Maamke Schouten

 • Ik word steeds helemaal enthousiast over de wijze waarop jullie mensen in beweging zetten.

  Wies Kloosterhuis

 • Wij hebben –net als Oraki- ‘eigenaarschap’ en ‘verantwoordelijkheid’ hoog in het vaandel. Oraki heeft ons uitstekend geholpen om doelgericht met elkaar in gesprek te gaan zodat elke medewerker eigenaar is van persoonlijke ontwikkeling en te behalen resultaten.

  Wouter Slob

 • Het enthousiasme maar ook de professionaliteit, humor, persoonlijke touch en flexibiliteit waarmee jullie trainen en de trainingen organiseren is heel speciaal en super prettig om als opleidingscoördinator mee samen te werken. jullie geven energie!

  Suzanne van Lijf

 • Een teamdag waarin helder werd waar het in de samenwerking aan schortte. Vooral de creatieve werkvormen spraken erg aan. We zijn met goede voornemens terug gegaan en gaan het geleerde in praktijk zien te brengen.

  Conny Hesse

 • Niet alleen een mooi verhaal maar echt meedenkend, praktisch en aanpassend aan de wens van de klant i.p.v. andersom.

  Jessica Siegers | Gemeente Slochteren

 • Sterk in ruimte geven aan medewerkers binnen vastgestelde kaders, scherp in bevragen en benoemen van concrete doelen.

  Adrian Lammers

 • Met Oraki bereik je op mensgerichte wijze resultaten.

  Henriëtte de Jong

 • Wat me bij Oraki het meest frappeert is de heldere toonzetting waarmee ze de cursist direct raken.

  prof. dr. ir. Kasper Boon | HEMA academie

 • De trainers en coaches van Oraki schakelen makkelijk tussen abstractie en praktijk, denken mee en leveren maatwerk. Spreken de taal van onze medewerkers én managers en begrijpen waar het in onze organisatie om gaat.

  Mariëlle Sluiter | Gemeente Zeist

 • Waarom Oraki?
  Prettig in de samenwerking, goede trainingen en trainers die het vak met hun hart doen. Cursisten voelen zich meteen op hun gemak bij de training. Er is vertrouwen en dit komt de training zeker ten goede!

  Marjo Tot

 • Meedenkend, sensitief, origineel, deskundig, klantvriendelijk, praktijk- en resultaatgericht. Oraki verkoopt geen gebakken lucht, snelle praatjes, maar gaat echt op de inhoud zitten. De trainers zijn betrokken bij een succesvolle toepassing in de praktijk.

  Siefko Oosterhuis | EMCO-groep

 • Oraki en haar medewerkers: een met zorg en aandacht, gerichte persoonlijke aanpak naar de wens van de klant. Daarbij gaan jullie gelukkig lef en verandering niet uit de weg terwijl zeker een positieve en veilige (leer)omgeving gecreëerd wordt.

  Kirsten Rondeel | Gemeente Oost Gelre

 • Authentiek bedrijf dat werkelijk bijdraagt aan verandering. Empathisch en ontwapenend eerlijk. Laten je in je waarde.
  Ze geven inspirerende, onderscheidende, creatieve workshops. En niet onbelangrijk; praktisch en toepasbaar.

  Cees van Wijnen

 • Met zulke enthousiaste cursusleiders word je zelf ook enthousiast.

  Margaret Bakkum-Vos

 • Actief luisterend oor; scherpe analyses; zelf de keus vwb trainer en in staat om zowel een groep als een individu op respectvolle wijze een spiegel voor te houden.

  Karin Bosga

 • Oraki heeft ons traject op een zeer betrokken, authentieke en enthousiaste manier begeleid. Dat heeft geleid tot een resultaatgerichtere organisatie.

  Risa Homan

 • Samen met Oraki hebben we de trainingen ‘Resultaatgericht samenwerken’ vormgegeven en uitgevoerd. Een zeer plezierige samenwerking. Oraki is pragmatisch, helder en zonder ‘opsmuk’. Zaken worden benoemd zoals ze zijn, met respect voor iedereen.

  Anoeska Mosch

 • Oraki creëert een fijne, informele en laagdrempelige sfeer. Geen ellenlange theorie, maar inspirerende, praktische, toepasbare praktijkoefeningen.
  De trainer is duidelijk, direct en houdt je een spiegel voor, met als doel zelf na te denken en inzicht te krijgen in de situatie.

  Tanja Leguijt

 • Oraki raakt mensen !

  Egbert van Woerkens | gemeente Wijk bij Duurstede

 • Kwaliteit/betrokken/persoonlijk, maatwerk voor medewerkers en manager.

  Rob van der Mark

 • Iedereen was positief over jullie training, ook de mensen bij wie het wat ’schuurde’. Jullie benadering was altijd respectvol. De samenwerking tussen jullie als trainers en ons als managers was mooi. Ik ben onder de indruk van wat we bereikt hebben.

  Sander de Bruin

 • Betrokken, in verbinding en doortastend. Zo ervaar ik Oraki. En onze medewerkers voelen zich vanzelf veilig om te leren. De trainingen van Oraki zetten je in beweging!

  Angelina Carol

 • Oraki helpt mensen om te ontwikkelen op een manier die past. Met oprechte aandacht voor mensen. Door te vertrekken vanuit oprechte aandacht, en van daaruit bezig te zijn met de dingen die er echt toe doen, komt ontwikkeling op gang.

  Dennis Vork

 • Oraki = flexibel en toegankelijk.

  Margot Fisser

 • Laagdrempelig, doortastend, eerlijk, puur.

  Ingrid Christ

 • Oraki spreekt mij aan omdat ze in hun trainingen creatieve werkvormen gebruiken, waarin elke cursist tot zijn recht komt. Aan het eind staan er concrete afspraken op papier om het geleerde in de praktijk toe te passen.

  Lea Luijten

 • Oraki zoekt naar een aanpak die past bij het vraagstuk en de medewerkers in de organisatie. Ze werken vanuit betrokkenheid en de kracht van medewerkers, zonder de organisatievraag uit het oog te verliezen.

  Els Welsink | Gemeente Smallingerland

 • Leuke mensen ontmoet, Rebekka was ook fijn behulpzaam, niets forcerend , doorvragen, uitvragen, fijn om cursus van te krijgen.

  Karin Klaver

 • Betrokken, gedreven, persoonlijk, echt, in verbinding.

  Marja Kamermans | Gemeente Schouwen-Duiveland

 • Oraki orakelt niet, is niet zweverig, maar gaat naast de opdrachtgever staan. En als dat nodig is met de voeten in de "modder".
  Oraki laat betrokkenheid zien, speelt in training in op wat er leeft in de organisatie.

  Anoniem

 • Oraki had oprechte aandacht, met veel tijd voor de uitvraag. De deskundigheid en flexibiliteit sloot goed aan bij de vraagstukken van teams. Samenwerken met de trainer van Oraki leidde tot win-win situaties. Hij gaf ruimte zonder de regie te verliezen.

  Marianne Juk

 • Hun kracht is dat de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling bij de medewerker zelf blijft liggen. Oraki biedt een helpende hand voor wie hem aan wil pakken. Een aanrader voor iedereen die gelooft dat ontwikkeling vraagt om een eerlijke en open blik op jezelf!

  Bart van Loenen

 • Als ik denk aan wat jullie gedaan hebben: Teamcoaching, procesbegeleiding, invoer nieuwe HR-cyclus, presentatietraining, persoonlijke ontwikkeling. Als ik denk aan hoe jullie dat gedaan hebben: basic en pragmatisch, informeel, creatief, maatwerk.

  Miranda de Wolff

 • De trainer staat open voor dat wat zich aandient en sluit aan bij de verschillende deelnemers. Kracht in deelnemers naar boven halen. Inspiratie voor ontwikkeling en groei.

  Monique Damen

 • Oraki is er in geslaagd om op een ontspannende manier een voor veel mensen spannend onderwerp bespreekbaar te maken. Zij maken het veld rijp om het zaadje te kunnen planten. Het laten groeien tot een mooie plant is de taak van onszelf.

  Michelle Mengerink

In-company maatwerk

Assertiviteit is vaak een onderdeel van trainingen met een breder thema. Hieronder een paar voorbeelden van in-company maatwerktrainingen waarbij assertiviteit specifiek het thema was.

 • Assertiviteit en samenwerken. Voor: 2 teams, gemeente.
 • Zeg respectvol nee tegen de klant. Voor: accountmanagers, energiebedrijf.
 • Resultaatgericht en assertief communiceren. Voor: 4 groepen interne consultants, gemeente.
 • Assertiviteit in resultaatgericht werken. Voor: diverse gemengde groepen, diverse gemeenten.
 • Assertiviteit op de werkvloer. Voor: diverse gemengde groepen, groot ICT bedrijf.
 • Zet jezelf neer in loopbaangesprekken. Voor: 3 gemengde groepen, zorginstelling.
 • Kom voor jezelf op in de gesprekkencyclus. Voor: 4 gemengde groepen, gemeente.

Hebben meer medewerkers in jouw organisatie (ongeveer) dezelfde trainingsvraag? Wij komen deze training graag bij jullie ‘in-company’ geven.

Vraag vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor een in-company maatwerktraining (ook online).

TRAINEN IN CORONA-TIJD

Oraki blijft écht trainen.

Onze open trainingen doen we altijd live:alléén als het past binnen de actuele Corona-maatregelen (nieuwe planning vanaf april 2021).

Én we gaan ook digitaal.

Op verzoek van klanten kunnen we veel trainingen in-company ook digitaal aanbieden.

Meer weten hoe we live trainen (corona-proof) en wat we digitaal kunnen? Klik hier of neem contact op.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Leuk! Je staat op onze mailinglist.