035-6267484

Thuiswerken: werk en privé in balans

door | Nieuws

Thuiswerken: werk en privé in balans

Waar veel mensen al worstelden met de balans tussen werk en privé toen het leven nog ‘normaal’ was, is dat in de Coronatijd alleen nog maar lastiger geworden. Want als je (verplicht) thuis werkt, is de grens tussen privé en werk wel héél dun. Al is het maar omdat je ’s ochtends op weg naar de badkamer of het ontbijt langs je werkplek loopt. Of omdat je werkplek dezelfde plek is als waar je ontbijt.

Misschien herken je dit soort situaties: ben je geconcentreerd aan het werk, komt je kind je werkkamer binnen met de vraag of er nog pindakaas in huis is. Of je bent serieus aan het Zoomen met je collega’s (of een klant), staat je partner ineens vol in beeld achter je om te vragen of je komt lunchen.

En dan zit je lekker te lunchen met je partner, word je gebeld door een collega of klant.
Voor je het weet staat de laptop open naast je als je ’s avonds op de bank zit te relaxen en zit je in het weekend mailtjes te beantwoorden die écht wel tot maandag kunnen wachten.

Als je dit soort situaties herkent is het verstandig eens goed naar je balans werk-privé te kijken. Dat kun je doen door naar twee van de 7 levensgebieden te kijken: Gezin/familie en Werk.

We kunnen je vragen je persoonlijke kernwaarden op te schrijven en die te koppelen aan de levensgebieden, maar dat wordt zonder hulp waarschijnlijk lastig 😊. Als je daar meer over wil weten, neem dan contact op voor een in-company training Werk en privé in balans.

Wat je nu al prima zelf kunt doen is 2 cijfers geven aan elk levensgebied:

  • Geef met een cijfer (1-10) aan hoe belangrijk je werk voor je is. En doe dat ook voor je gezin/familie.
  • Geef vervolgens een cijfer in hoeverre je de laatste tijd voor beide levensgebieden de juiste focus en prioriteit hebt gehad.

Als dan bijvoorbeeld blijkt dat je gezin belangrijk voor je is (een 7 of hoger) en je gaf jezelf voor focus/prioriteit een mager zesje (of nog lager), dan is het tijd voor actie. Bedenk hoe je meer focus kunt hebben op dat wat belangrijk voor je is.

Mocht je moeite hebben om te bedenken hoe je dat kunt doen, hebben we hieronder een paar tips opgeschreven. Varieer er gerust op en maak er acties van die passen bij jou en jouw situatie.

TIPS

  • Spreek af met je gezin: ik ben van … tot  … uur aan het werk. Dus in die tijd niet storen! Daarna ben ik er helemaal voor jullie.
    Je kunt per dag meerdere van dit soort blokken werk-privé afspreken.
  • Neem eens een dag écht vakantie (en dan bedoelen we niet dat je een keer zondags géén mailtjes beantwoordt). Dus prik een dag met je gezin en maak er echt een gezamenlijke dag van. Binnenshuis of buiten. Met volle focus, dus onverdeelde aandacht voor je gezin.

Wil je meer tips? Of meer weten over al jouw levensgebieden en je kernwaarden? En wil je inzicht in jouw (dis)balans tussen ‘willen’ (behoeften en wensen) en ‘moeten’ (verplichtingen)?
Schrijf je dan in voor onze mooie training Werk en privé in balans.

Door: Het schrijfteam | Oraki training & coaching

Doorvragen tot de kern: het geheim van effectieve communicatie

Door de juiste vragen te stellen kun je vage, omslachtige, onduidelijke, onsamenhangende verhalen tot de kern terugbrengen. Heel fijne vaardigheden in diverse situaties.

Ben je liever assertief of te lief?

Ben jij dit: de overvriendelijke pleaser, de ‘zichzelf-wegcijferaar’ die altijd voor een ander klaarstaat? Lees dan vooral deze blog.

Kort en krachtig communiceren: op de werkvloer én tijdens informele gesprekken

Kort en krachtig communiceren helpt om te focussen, de aandacht van de ander vast te houden en effectief te zijn in je communicatie.

3 tips om door empathisch te luisteren meer gedaan te krijgen

De meeste verslavingen zijn slecht voor je. LSD is een uitzondering. Want luisteren-samenvatten-doorvragen is goed voor jezelf én de ander.

Assertiviteit: Wil je aardig gevonden worden óf respect oogsten?

Met alléén maar aardig doen, vindt iedereen je inderdaad alléén maar aardig. Niet meer. Wil jij meer respect van je omgeving? Lees dan verder

Hoe kun je als voorzitter in 8 stappen betere verslagen (of notulen) laten maken

Beste voorzitter, zijn de verslagen van jouw vergaderingen vaag, wollig of chaotisch? Wat zegt dat eigenlijk over jou als voorzitter?

Procesbegeleider: hoe, wat en waarom?

Ben jij werkzaam als procesbegeleider of ben je jezelf aan het oriënteren binnen dit vakgebied? Wij vertellen heel graag meer over procesbegeleiding!

Assertiviteit: Voor mezelf kiezen, is dat niet egoïstisch?

Hoewel het negatief klinkt, is een prima portie egoïsme niet per se slecht. Jezelf op 1 zetten is namelijk ook: zorgen voor je eigen welzijn

Heldere communicatie voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

Het lijkt soms dat opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar niet goed begrijpen. Waardoor verwachtingen niet uitkomen en beiden niet blij zijn

Mensenkennis of inlevingsvermogen?

Gratis advies: wees voorzichtig met het inzetten van je mensenkennis. Dat is namelijk een riskant fenomeen. Probeer het eens met menskennis.

Effectief vergaderen: Hoe kun je als voorzitter zorgen voor eigenaarschap, verantwoordelijkheidsgevoel en een actieve houding bij deelnemers zonder zelf hard te hoeven werken?

Ben jij als voorzitter hard aan het werk, maar zitten de deelnemers er passief bij? In dit blog een aantal tips voor actievere deelnemers.

Een vergadering voorzitten? Zó open je als voorzitter een vergadering

Zonder helder kader wordt je vergadering al snel een rommelig, alle kanten opschietend groepsgesprek. Hoe je zo’n kader stelt, lees je hier

PRAKTISCH
PERSOONLIJK
RESULTAATGERICHT
TRAINEN

Trainen volgens Oraki

Ons rotsvaste geloof is dat iedereen meer kan dan hij of zij zelf denkt. We helpen jou om veilig uit je comfortzone te stappen. Dat doen we praktisch, persoonlijk, resultaatgericht en met een hoog doe-gehalte. Je krijgt veel ruimte om jouw praktijksituaties in te brengen en je eigen keuzes te maken (eigenaarschap). Wij trainen volgens het leerprincipe 10-20-70. Onze programma’s zijn veelzijdig en inspirerend. Want leren mag best leuk zijn. Toch?

Meer over Trainen volgens Oraki

Het schrijfteam van Oraki

Het schrijfteam van Oraki

Deze slogan hebben we niet voor niets. De woorden zijn kenmerkend voor ons werk, van oriëntatie en voorbereiding t/m evaluatie en borging. Onze trainingen zijn praktisch als het kan en diepgaand als het helpt. We trainen met de praktijk van onze deelnemers in gedachten. Theorie doen we compact en interactief, met veel ruimte voor praktijksituaties van de deelnemers. We doen veel praktische oefeningen: altijd gericht op jouw resultaat.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_3″]